Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2012 19:33 - За ученето
Автор: imaginationunlimited Категория: Новини   
Прочетен: 1942 Коментари: 1 Гласове:
1



Този дебютен постинг е посветен на умението да „управляваш” себе си в дадена нова ситуация – тоест справянето с нови задължения, нови хора, нови емоции.

Когато ни хвърлят в непознати води, ние инстинктивно започваме да „ритаме и пляскаме” в опит да заплуваме по течението. Тук обаче ще изпробваме един друг подход, а именно умението да се вглъбиш, за да помислиш за това кой си ти, каква е твоята лична история, твоя подход и отношения с другите, и начините ти на учене.

 

Самосъзнание

Има различни дефиниции за ученето, които се свързват с познание и способности или умения. За щастие, няма един-единствен оптимален метод за учене. Ученето може да се опише като придобиване на ново съзнание за собствения ни потенциал, проявено като ново знание, нови способности, нови нагласи, нови умения и по-специално комбинирането на всичките тези компоненти в нещо, което можем да наречем професионализъм.

Ученето не е само интелектуална дейност. Твърде често в училище се преподават единствено интелектуални методи на учене. Обучаването може да се разглежда като пасивна за ученика дейност, докато ученето е активно. В преподаването учителят е основната фигура, докато при ученето важен е учещият. Разликата между тези две концепции е огромна.

Самостоятелното учене и ученето да учиш стоят в центъра на личностното развитие.

Заобикалящата среда и другите хора са изключително важни за ученето, тъй като те сформират контекста и добавят допълнителен смисъл за учещия. В съвременното общество интелектуалният капитал е заменил по-традиционното значение на капитала, необходим за успех в бизнеса или в живота.

Установено е, че съществуват различни начини на учене, които ангажират целия човек, включително елементите на интелекта, емоциите, тялото и мисловните способности.

 

Учене чрез преживяване и стилове на учене

 

Питър Хъни и Алън Мъмфорд правят класификация на различните стилове на учене. Според тяхната теория всеки човек се учи от специфични ситуации.

Умението да прилагаме различни стилове на учене означава, че човек е способен да учи от най-различни ситуации и преживявания, като по този начин максимизира своите възможности за учене.

Затова в известен контекст обучаването се превръща във възможност да се замислим върху собствения ни опит и да се поучим от него.

Ученето от опит се разглежда като процес в четири етапа. Няма значение колко време отнема този процес, важното е да се премине от фазата на преживяване към осмислянето на преживяното, критичен анализ на преживяното и обобщаване, за да се стигне до планиране на използването на новопридобитата компетентност.

 

Етап  1 – Ние действаме и преживяваме - това е част от нашето ежедневие или предварително режисирана възможност.

Етап 2  –  Наблюдаваме и размишляваме върху онова, което ни се е случило.

Етап 3  –  Правим изводи от преживяването и обобщаваме.

Етап 4 – Прилагаме новопридобитата компетентност или планираме ново преживяване.

Според своя личен стил на учене, човек е активист, мислител, теоретик или прагматик, в съответствие с четирите етапа на учене.

 следва...




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг

1. анонимен - wOTeoHVDmxvaW
03.11.2012 17:44
14TdWj <a href="http://oenffiwbqbfc.com/">oenffiwbqbfc</a>, [url=http://jfphpcnolhfu.com/]jfphpcnolhfu[/url], [link=http://kgayzwhzqnnh.com/]kgayzwhzqnnh[/link], http://wtnbksshptam.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: imaginationunlimited
Категория: Новини
Прочетен: 24502
Постинги: 16
Коментари: 3
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930